Takaisin

Tarja Anunti Kauppalehdessä: Kun tekoäly kohtasi lakipykälän, syntyi Rousku

Artikkeli on julkaistu Kauppalehden blogissa 22.9.2021

Me tehdään historiaa – ja tulevaisuutta. Ollaan tiukasti ajan hermolla. Hoksattiin se oikeastaan vasta nyt. Sillä se ei ollut itse tarkoitus.

Vahva tahtomme oli tehdä asiat pikkuisen entistäkin laadukkaammin, tehokkaammin ja ihmisystävällisemmin. Siitä tahtotilasta syntyi uusi tekoälyn poikanen, sittemmin hyvin itsenäiseksi ja päättelykykyiseksi kasvanut AI, joka on saanut nimekseen Rouskuttaja.

Tuttavallisemmin Rousku. Hän on nimittäin yksi meistä. Linnunmaa Lexin työyhteisön jäsen ja apukäsi. Mutta kuka – tai mikä – hän oikeastaan on, ja mitä hän tekee?

AI nimeltä Rousku toimii Lexin lakiasiantuntijoiden rinnalla ja loistaa juuri niissä jutuissa, joita varten se on luotu. Vasemmalta oikealle: Tarja Anunti, Emmi Muhonen, Tiina Juntunen, Jonna Rytkönen ja Samuli Tiirikainen. Rouskua ei saatu hänen työkiireistään johtuen mukaan kuvaan. Joukosta puuttuu myös muita lexiläisiä.

Yli 400 yritystä koskettavassa sääntelyssä riittää käsiteltävää

Olipa kerran – ja on edelleen – yritys nimeltä Linnunmaa Lex. Siellä työskentelee joukko lakiasiantuntijoita ja erikoisjuristeja. He ovat tosi hyviä lukemaan ja ymmärtämään lakeja, asetuksia ja muita määräyksiä, jotka ohjaavat erilaisten organisaatioiden arkea ja toimintaa. Niin hyviä, että he ovat ryhtyneet lukemaan ja ymmärtämään muidenkin puolesta.

Sisältöä riittää. Lexillä on yli 400 yritysasiakasta – teollisuuden jäteistä B2B:n mikroyrityksiin. Joukossaan lukuisia tuttuja nimiä, kuten Abloy, Kuusakoski, Paulig, Bookers Group, Fazer, Wihuri ja Stora Enso. Yksittäisen yrityksen sääntely-ympäristöön kuuluu satoja säädöksiä. Lakimuutoksia annetaan vuosittain tuhansia.

Tehtäväänsä varten Lex on luonut digitaalisen sovelluksen, lakiseurantapalvelun. Oikeastaan kokonaisen lakiseurantapalveluiden tuoteperheen, josta löytyy teollisuustoimintaa, työnantajia ja kaikkea yritystoimintaa koskeva sääntely. Lex on siis legal tech -yritys. Sellainen, joka hyödyntää teknisiä ratkaisuja välittääkseen ihmisten tuottamaa oikeudellista tietoa asiakkailleen.

Legal tech -bisneksessä tekniikka kohtaa ihmisyyden

Sisällön ja asiakasmäärän kasvaessa Lexin lakiasiantuntijat ovat kipeästi kaivanneet joukkoonsa teknistä tyyppiä, joka pystyisi käsittelemään suuria tietomääriä perusjuristia tehokkaammin. Niinpä he kilauttivat kaverilleen, lakiseurantasovelluksen ylläpitäjälle ja it-alan monitaiturille Ambientialle.

Yhteistyössä syntyi tekoäly, Rousku, joka on kasvukipujensa ja perehdytysjaksojensa myötä nyt, syksyllä 2021, päässyt ihan oikeisiin töihin. Se toimii Lexin lakiasiantuntijoiden rinnalla ja loistaa juuri niissä jutuissa, jota varten se on luotu. Tarkkanäköisenä se auttaa meitä ihmisiä havaitsemaan ja löytämään asioita. Se on myös kova oppimaan uutta tietoa ja kehittämään toimintaansa. Taidot ja vainu kehittyvät koko ajan, kun sille annetaan lisää analysoitavaa ja palkitaan oikeista ratkaisuista

Suomen ja ehkä maailmankin mittakaavassa Rousku on ensimmäisiä laatuaan oikeudellisella alalla. Sille syntyy kollegoita kaiken aikaa. Tekoäly nimittäin on tätä päivää ja tulevaisuutta. Niin meillä legal techissä kuin muillakin aloilla.

Kovin luova ja sanavalmis tyyppi Rousku ei ole. Eikä tarvitsekaan olla. Kaikilla on vahvuutensa. Sääntelyn tulkinnan ja vuorovaikutuksen hoitavat meillä edelleen ihmiset.