Takaisin

Linnunmaa Lexin Elli-Inkeri Mononen Kauppalehdessä: Viherpesua, hyvesignalointia ja sen tuhannen valkoista valhetta

Vastuullisuus sitä ja vastuullisuus tätä. ESG siellä ja compliance täällä. Tosiaankin – nyt sitä tulee joka tuutista. Vastuullisuus on pesiytynyt jokaisen tätä päivää elävän yrityksen, konsultin ja mainostajan puheeseen. Ainoa ongelma on tietenkin se, miten erottaa aidosti vastuullisen toimijan, tuotteen tai palvelun? No, tähänkin kysymykseen olet törmännyt jo viidesti tällä viikolla.

Linnunmaa Lexin Elli-Inkeri Monosen artikkeli on julkaistu alunperin Kauppalehdessä 9.3.2023.

Aiheesta on perin vaikea kirjoittaa siten, ettei teksti tuntuisi joko ummehtuneen kädenlämpöiseltä tai tarpeettoman kärkkäältä räksytykseltä. Kumpikaan tyyli ei oikein innosta. Voiko aiheesta ylipäänsä enää innostua?

Sisäinen (tuskainen) tutkijani herää, kun vastuullisuudesta pitäisi kirjoittaa Kauppalehteen noin 2 000–2 500 merkin pituinen teksti; haluaisin käyttää muutamaa kymmentä alaviitettä selvittämään, miten yritysvastuullisuuden termejä tulisi tulkita, mistä löytyisi tutkittua tietoa ja mitkä ovat ne luotettavimmat tilastot. Tyydyn siis lohkaisemaan teemasta yhden pienen nurkan ja esittelemään minulle tuttujen yritystoimijoiden esimerkillä johtamista. Omien asiakkaidemme vastuullisuustyön aito edistäminen on oman työni purpose. Merkitys. (Vastuullisuuspöhinää tämäkin – itseironia kunniaan.)

Tieto on todellista valtaa – ja valta on vastuuta

Kaikki lähtee liikkeelle tiedosta. Jos et tiedä, miten voit toimia vastuullisesti? Yksittäisen yritystoimijan tuleekin omata valtavat määrät tietoa tuotannosta, raaka-aineista, logistiikasta, ketjun muiden toimijoiden puuhista, markkinoinnista, HR:stä, työsuojelusta, kuluttajansuojasta, sopimuksista, taloudesta, raportoinnista…

No, sait jo kiinni pointista. Linnunmaa Lex tarjoaa näistä yhden, tuiki tärkeän, osasen: lainsäädännön vaatimuksia koskevan tiedon. Tehtävämme on osoittaa sinulle, mitkä vaatimukset sinua koskettavat, miten toimintaasi tulisi arvioida niiden valossa, ja mitä sinun tulee tehdä, kun vanha ja tuttu vaatimus yhtäkkiä muuttuu. Yksinkertaista.

Teemme siis todellista vastuullisuustyötä, jonka tuloksia ruoditaan vuosittain sadoissa auditoinneissa, johtoryhmissä, luottamusmiesten työssä, koneiden ja laitteiden riskinarvioinneissa ja niin edelleen. Emme tarjoa kaikkea maan ja taivaan väliltä, vaan ammennamme kaiken osaamisemme tähän lainsäädännön – ja vastuullisuuden –erityisalueeseen.

Luottamus syntyy varmuudesta

Jokapäiväisen työmme suola (jota joskus ripotellaan turhankin reippaalla kädellä) on käytännönläheisen lakitiedon saattaminen yrityspäättäjän saataville helposti. Verkkopalvelumme päivitystiimi kantaa päivittäin huolta siitä, että asiakkaamme löytävät säädösmassasta ne tärkeimmät tiedot ymmärrettävässä muodossa. Meihin luotetaan. Meidän työmme perusteella tehdään isoja päätöksiä niissä yrityksissä, jotka pyörittävät Suomea.

Esimerkiksi Fazerin uuden kauraksylitolitehtaan työn, ympäristön ja elintarvikkeiden turvallisuus varmistetaan etunojassa siten, että kaikki lakisääteiset vaatimukset on tunnistettu, arvioitu ja seurattu. Sen päälle lähdetään rakentamaan kestävää, arvopohjaista liiketoimintaa, joka kunnioittaa ihmisiä, ympäristöä, yhteisöä ja taloutta – eli tehdään reilusti enemmän kuin lakisääteinen minimi.

Konkreettisia tekoja tiedon pohjalta

Mitä siis tahdoinkaan sanoa? Kun arvioit toimijan vastuullisuustyön vaikuttavuutta, perehdy sen tekemiin konkreettisiin asioihin äläkä anna mainospuheiden sokaista!

Pelkkä compliant ei riitä – on oltava myös accountable, eli tilivelvollinen. Esimerkiksi Fazerilla on sitouduttu konkreettisesti tieteeseen perustuviin kansainvälisiin päästövähennystavoitteisiin eli Science Based Targets -aloitteeseen ilmaston lämpenemistä vastaan. Mukana aloitteessa on jo yli 4 000 toimijaa.

Kas, samalla tuli esiteltyä toinen hyvä tärppi: kukaan toimija ei kykene olemaan vastuullinen yksin. Tukea, näkemystä ja vaikuttavuutta kertyy vain yhdessä toimien. Minäminäminä-huuto hukkuu vastuullisuustyössä auttamatta tuuleen.